Drone workshop op woensdag 26 februari

Op woensdag 26 februari kunnen tieners uit groep 8  van de verschillende basisscholen in Hoogkarspel ieder een eigen drone in elkaar bouwen.
  
Drones zijn hot op dit moment, tijd om tieners hiermee in aanraking te brengen en ze te laten zien welke mogelijkheden er zijn met drones op dit moment en in de nabije toekomst.Op basis van een uniek concept biedt de Bredeschool de Paraplu in samenwerking met DroneLaps uit Hoogkarspel tieners de uitgelezen kans om de techniek achter de drones te leren. Waarom verschillende propellers, hoe blijft een drone in evenwicht en waarom gelden er andere regels voor buiten en binnen vliegen? Vragen die niet onbeantwoord zullen blijven.
 
Tieners die aan deze activiteit deelnemen krijgen een goede indruk voor een toekomstige beroepskeuze. Drones zullen op steeds meer manieren worden gebruikt voor allerlei toepassingen, dit zal ook worden verteld in de workshop. Tijdens deze 2 uur durende workshop bouwt de deelnemer een eigen recreatieve drone die in de hand past. Een duidelijke instructie geeft per stap aan waar de onderdelen voor zijn. Wanneer de drone in elkaar gezet is wordt er onder deskundige begeleiding gestart met veilig te leren vliegen in de aangrenzende sporthal en staat hier dan ook een raceparcours klaar. 
 
Datum: woensdag 26 februari 2020
Tijd: 16:00-18:00 uur
Doelgroep: Groep 8 basisonderwijs 11/12 jaar
Kosten: € 35,- p.p. inclusief de drone. Betaling contant en bij aanvang workshop
Locatie: de Paraplu, Sluisweg 4 in Hoogkarspel
Reserveren via het inschrijfformulier op deze website.

De aanschuiftafel: Een puber in huis op dinsdag 3 maart

Als kinderen in de pubertijd komen wordt opvoeden een extra uitdaging. De puberteit is een spannende fase waarin kinderen grote veranderingen doormaken, zowel uiterlijk als innerlijk. De puber zet zich af tegen zijn ouders, wil zelf bepalen hoe hij eruit ziet, met wie hij omgaat en hoe laat hij thuiskomt. Ouders moeten wennen aan het feit dat hun kind volwassen wordt en zich van hen losmaakt… spannend...
  
Op deze ochtend krijgen ouders informatie over de ontwikkeling die hun zoon of dochter gaat doormaken en leren zij omgaan met een nieuwe opvoedingssituatie. De thema's die aanbod komen zijn: de ontwikkeling tussen ± 11 en 18 jaar, het omgaan met conflicten, hoe kijkt een puber naar zichzelf en wat kunnen ouders doen om de communicatie met hun puber te verbeteren. 
Schuif aan bij Elles en Caroline …… U bent allen van harte welkom! 
  
Wie: Voor alle opvoeders, ouders,  opa's en oma's, de oppas en de buuf. 
Wat: De aanschuiftafel:  'PUBER IN HUIS'.   
Waar:Basisschool T Skitteljacht: personeelskamer,  Nachtegaal 1 1616 HB Hoogkarspel 
Wanneer: Dinsdag 3 maart van 8.45 tot ongeveer 10.15u. Inloop vanaf 8.30u. 
Door: Elles Keuper en Caroline van Duuren, uw Ouder-Kind adviseurs. 
Reserveren niet nodig, voor vragen mail naar elles@opvoedpakket.nl 

Kinderworkshop Paasdecoratie met eieren op woensdag 1 april

Ook al zo'n zin in het voorjaar? Met deze creatieve activiteit haal jij de lente en het zonnetje alvast in huis. Jij gaat gezellig creatief aan de slag om een leuke paasdecoratie te maken. Deze staat geweldig op de eettafel tijdens b.v. een paasbrunch maar ook op de salontafel. Ik leg je stap voor stap uit hoe je het mag maken. Natuurlijk kies je naar eigen smaak uit leuke decoratie zoals eitjes, veren en vogeltjes. Elk kind gaat met een mooi resultaat naar huis, succes verzekerd! 
                                                   
Programma: Inclusief ondergrond, themamaterialen, decoratie en professionele begeleiding
• Introductie en uitleg door bloemstylist
• Demonstratie bloemstylist
• Zelf creëren onder begeleiding
• Pauze met limonade en iets lekkers
• Zelf creëren onder begeleiding
• Afsluiting
 
Datum: Woensdag 1 april 2020 van 14.30 tot 16.00 (aanmelden voor 27 maart 15:00)
Locatie: De Paraplu, Sluisweg 4, 1616 RT Hoogkarspel
Prijs: Kinderworkshop Pasen wordt aangeboden voor € 7,50 per kind. 
Aanmelden: Kinderworkshop Pasen (Vanaf 8 jaar, Max 16 deelnemers)
Inschrijven via het inschrijfformulier op deze website.
 
De workshop wordt begeleid door Karin Schoorl, Bloemstylist bij Insignia naturae. Kijk ook eens op de website www.insignianaturae.nl of volg Insignia naturae via Facebook of Instagram.

Kinderlezing “De wondere wereld van Opa Jan” op zaterdag 4 april

Een uitje voor het hele gezin! Marius van Dokkum: unieke kans! normaal alleen open voor grote groepen. 
Opa Jan is de hoofdfiguur uit de zevendelige kinderboekenserie van de kunstschilder (en de oud Andijker) Marius van Dokkum. In de gezellige en sfeervolle Expositieruimte 'De Mantel', geeft zijn zus Annet Mantel-van Dokkum een kinder(voor)lezing over de wondere wereld van Opa Jan.
 
Opa Jan is een oude man met een dikke buik en een zwarte alpino pet op zijn hoofd en klompen aan die drie maten te groot zijn. Opa Jan woont met al zijn dieren in een scheef en rommelig huisje. Er gebeuren altijd gekke dingen bij opa Jan, maar gelukkig weet hij altijd wel een oplossing te bedenken, gewoon omdat Opa Jan een hele slimme opa is….
 
We gaan een gezellige quiz doen, in en rond het Opa Jan huisje. Het Opa Jan huisje is gebouwd helemaal naar het voorbeeld uit de Opa Jan boeken. Alles is scheef, de scheve voordeur, de scheve schoorsteen. En niet te vergeten de wc van Opa Jan. De stoel van Opa Jan en zelfs zijn gebit ligt op tafel. Over één van de boeken van Opa Jan gaan we voorlezen. We gaan de schilderijen bekijken van de kunstschilder Marius van Dokkum. Ouders krijgen koffie of thee, kinderen krijgen limonade en een kleurplaat mee naar huis. Als je wilt kun je na afloop Opa Jan boeken of Marius van Dokkum kaarten, kalenders of puzzels kopen.
 
Zaterdag 4 april 2020
Van 14:30 tot ± 15:45 uur
Expositieruimte "De Mantel" 
Hornpad 19, 1619 BP Andijk
Entree € 7,75 per kind (ouders/verzorgers zijn gratis)
Doelgroep onderbouw basisonderwijs, opa's oma's en de rest van het gezin!
 
Alleen op reservering: via het inschrijfformulier op deze website
Bij de opmerkingen op het inschrijfformulier kunt u vermelden met hoeveel (kind)eren en begeleiders u naar de kinderlezing toe komt.
Bij deze activiteit komt u op eigen gelegenheid, parkeren is gratis. 

Nieuws vanuit de Brede School

De activiteiten onder schooltijd worden klassikaal aangeboden door de Brede School. Wij vragen hiervoor geen eigen bijdrage. Voor activiteiten en cursussen na schooltijd vragen wij meestal wel een eigen bijdrage. U kunt ons programma vinden op de website en in de nieuwsbrief van de basisscholen. Het programma onder schooltijd is een samenwerking tussen de Brede School en de Blauwe Schuit in Hoorn. Voor elke doelgroep is er een bijpassende lesreeks.
 
Algemeen Dansante Vorming onder leiding van Phyllis Kneefel. Textiele Werkvormen onder leiding van Gretie Stelling. Striptekenen door docent Paul Stoel. Dramalessen onder leiding van Phyllis Kneefel. Ook geeft pieter Chattellon al weer heel wat jaren muziekles aan alle basisscholen in Hoogkarspel onder de vlag van Brede School de Paraplu. In september staat er een voorleestraining in de bibliotheek op het programma voor alle groepen 6 en krijgt de bovenbouw techniekles van Espeq.
 
Na schooltijd kun je dit jaar bij ons meedoen met; weerbaarheid trainingen voor de bovenbouw, diverse knutselmiddagen, bloemschikken, drones maken en leren drone vliegen, spellenmiddagen bij het Noorderlandhuis en de marsepein sint knutsel workshop. Ook organiseren projectgroepen van de Brede School jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Avondvierdaagse in Hoogkarspel.

Muziekles onder schooltijd

Muziekleraar Pieter Chattellon geeft via de Brede School al een aantal jaar muziekonderwijs op het Skitteljacht, Mr. Spigtschool en 't Kerspel. Pieter Chattellon is begonnen in 1983 via Muziekschool SOW en Gerard Boedijn als saxofoonleraar. Op dit moment geeft hij kinderen van zowel de onder als bovenbouw les onder schooltijd. Verwacht het komende schooljaar leuke muzikale projecten onder schooltijd!

Opgroeien en opvoeden

Ouder Kind Adviseur; voor vragen of zorgen over opgroeien en opvoeden.
Wie zijn uw Ouder Kind Adviseur? Caroline van Duuren is er voor de kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar en hun ouders/verzorgers. Elles Keuper is er voor de kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders/verzorgers.
 
Wat doen zij? Zij bieden:
• Opvoedondersteuning aan ouders, bijvoorbeeld bij opvoedingsproblemen of bij ingrijpende gebeurtenissen zoals een overlijden of een echtscheiding;
• kinderen een luisterend oor en geeft steun en tips;
• ondersteuning aan de peuter- en basisschool, bijvoorbeeld door mee te denken/praten over kinderen waar zorg om is (alleen met toestemming van de ouders);
• hulp en ondersteuning aan ouders bij het doorverwijzen naar andere hulpverlening.
 
Voor wie is de Ouder Kind adviseur? Voor álle ouders, kinderen, pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Snel en goed bereikbaar: zij bezoeken elke peuter- én basisscholen in de gemeente Drechterland. Toegankelijk en informatief: zij organiseren de aanschuiftafels. Caroline bezoekt de koffieochtendjes op peuterscholen. Elles doet het inloopspreekuur op aantal scholen.
Wanneer een Ouder Kind adviseur? Bij vragen of zorgen over opvoeden en opgroeien. De Ouder Kind adviseur biedt advies én hulp en laat niet los tot geregeld is wat nodig is voor het kind.
Hoe meldt u zich aan? Zonder verwijzing kunt u zich aanmelden via de peuter of basisschool of direct bij de Ouder Kind adviseur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor verdere informatie staan zij u graag te woord. Een terugkoppeling naar school is niet verplicht, maar wel wenselijk in het belang van uw kind.
 
Contactgegevens zijn:                                                                       
c.vanduuren@drechterland.nl  T: 0647462377                  
elles@opvoedpakket.nl  M:0646442726
 
 
Cursus Positief Opvoeden - GGD Hollands Noorden
De cursus Positief Opvoeden is voor opvoeders met kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Deze cursus bestaat uit vijf groepsbijeenkomsten van twee uur waarin je informatie krijgt en opvoedingsvaardigheden leert. Het is fijn om met andere ouders te praten en te horen dat je er niet alleen voorstaat.  Investeren in de toekomst loont! 
 
Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kun je telefonisch van maandag t/m donderdag van 08.30 - 15.00 uur en vrijdag van 08.30-12.00 uur terecht bij het cursusbureau via telefoonnummer 088 - 01 00 557 of e-mail cursusbureau@ggdhollandsnoorden.nl. Deze cursussen worden gratis aangeboden.