Aanschuiftafel meester Spigtschool

Thema woensdag 14 of 28 maart: Op naar Zelfstandigheid
Let op! op woensdag 14 maart staakt naar alle waarschijnlijkheid het basisonderwijs, is dit het geval dan verplaatsen wij deze workshop naar woensdag 28 maart.

Wie : Voor alle ouders en andere opvoeders - zoals opa's en oma's, de oppas of de buuf!
Wat : De aanschuiftafel : Op naar zelfstandigheid "Kijk eens wat ik al kan!"
Waar:  RK Basisschool MR Spigt  Duijvenbrug 15 1616PD Hoogkarspel     
Wanneer: Woensdag 14 maart a.s. van 8.45 tot ongeveer 10.15u. Inloop vanaf 8.30u 

Voor álle ouders en verzorgers met kinderen in de gemeente Drechterland
Zelfstandigheid is één van de belangrijkste vaardigheden die je jouw kind kan meegeven.  Het besef dat je jezelf wel redt maakt je sterk en vol trots en zelfvertrouwen.
 
Er bestaan grote verschillen tussen kinderen als het gaat om zelfstandigheid. Er zijn kinderen die hun zaakjes het liefst zelf willen regelen. Biedt een vader of moeder hulp aan, dan weigeren ze die heel stoer. Ze zijn er trots op om dingen zelf te kunnen, al zitten de laarzen verkeerd om en zit de broek achterstevoren. Andere kinderen hebben liever dat de ouders alles voor hen doen. Ze lijken gemakzuchtig. Maar misschien beheersen ze bepaalde handelingen nog niet. Of missen zij de drang om nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. 
Gaat zelfstandig worden nu vanzelf of kan ik mijn kind daarbij helpen? Wat kan een kind op welke leeftijd? Verwacht ik te veel of te weinig? 
Deze en nog veel meer vragen kunnen je af en toe enorm bezighouden.         
            
Kom luisteren naar tips en ervaringen van andere ouders en stel uw vragen.                                                     
Schuif maar aan…… u bent van harte welkom!
 
Tot ziens bij de aanschuiftafel, een tafel met veel tips en gezelligheid!
 
Door Caroline van Duuren      Ouder-Kind adviseur                                     
Voor vragen mail naar  c.vanduuren@drechterland.nl                   

Paasarrangement met voorjaarsmaterialen en decoratie.

Ook al zo'n zin in het voorjaar? Deze creatieve activiteit brengt je al helemaal in de sfeer. Kom gezellig met andere kinderen een mooi paas/voorjaarsarrangement maken. Ik leg ik je stap voor stap uit hoe je het mag maken en natuurlijk mag je naar eigen smaak kiezen uit leuke decoratie zoals eitjes, veren en vogeltjes. Elk kind gaat met een prachtig eigengemaakt arrangement naar huis, succes verzekerd! 
De workshop wordt begeleid door Karin Schoorl, Bloemstylist bij Insignia naturae. Kijk ook eens op de website www.insignianaturae.nl of volg Insignia naturae via Facebook of Instagram.
 
Datum: woensdag 14 maart 2018 van 14.00 tot 15.30 uur
Doelgroep: vanaf 8 jaar
Locatie: de Paraplu, Sluisweg 4, 1616 RT Hoogkarspel
Prijs: de kinderworkshop Pasen wordt aangeboden voor € 6,50 per kind. 
Reserveren: via website www.bredeschooldeparaplu.nl
 
Programma
inclusief ondergrond, voorjaarsmateriaal & decoratie en professionele begeleiding
• Introductie en uitleg door bloemstylist
• Demonstratie bloemstylist
• Zelf creëren onder begeleiding
• Pauze met limonade en iets lekkers
• Zelf creëren onder begeleiding
• Afsluiting

Ik ben Oké weerbaarheidstraining

Sociale weerbaarheidstraining voor kinderen in groep 5/6. In deze training krijg je een gezonde dosis zelfvertrouwen. Je leert spelenderwijs kennis maken met en inzicht krijgen in het bedenken van oplossingen voor lastige situaties. 
We besteden aandacht aan; hoe gedraag je jezelf in een groep, pestgedrag, onzekerheid, opkomen voor jezelf en wat is weerbaarheid? Groepen van min.10 - max.12 deelnemers per groep.
 
wanneer: donderdag 15, 22, 29 maart, 5, 12 april 2018
hoe laat: 15:45 tot 17:00 uur
voor wie: groep 5/6 van het basisonderwijs
waar: de Paraplu, Sluisweg 4 in Hoogkarspel
wat kost het: € 35,- per persoon, contant betalen en bij aanvang eerste les
docente: Judith van den Akker, kindercoachpraktijk "Wij Samen"
wat draag ik: gemakkelijke kleding
waar reserveer ik: www.bredeschooldeparaplu.nl

Ik ben Top! weerbaarheidstraining

Sociale weerbaarheidstraining voor tieners vanaf groep 7. In deze training staat het vergroten van zelfvertrouwen centraal. Je leert zien waar jij goed in bent en waar jij misschien wel trots op bent. Je leert je eigen gevoelens te herkennen en ze onder woorden te brengen, ook als je een situatie eigenlijk spannend of beangstigend vindt. Na de training sta je sterker in je schoenen, kun je voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven. En ben je klaar voor het middelbaar onderwijs! Groepen van min.10 - max.12 deelnemers per groep.
 
wanneer: donderdag 15, 22, 29 maart, 5, 12 april 2018
hoe laat: 19.00 tot 20.00 uur
voor wie: groep 7/8 en v.o. van het basisonderwijs
waar: de Paraplu, Sluisweg 4 in Hoogkarspel
wat kost het: € 35,- per persoon, contant betalen bij aanvang eerste les
docente: Judith van den Akker, kindercoachpraktijk "Wij Samen"
wat draag ik: gemakkelijke kleding
waar reserveer ik: www.bredeschooldeparaplu.nl

Opschoondag 2018

Een schone start op woensdag 21 maart 2018!
Nederland kan nóg schoner! Kinderen lijken het steeds normaler te vinden om zich in te zetten voor een schone en fijne leefomgeving. Deelname aan de Landelijke Opschoondag hoort daarbij. 
 
Op woensdag 21 maart geven de basisscholen in Hoogkarspel het goede voorbeeld. Kinderen gaan samen met vrijwilligers in de omgeving van hun school zwerfafval opruimen. De gezamenlijke opening en aftrap is om 09:00 uur op het Raadhuisplein. Kom ook en help mee!
Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn Hoogkarspel, Brede School de Paraplu en de gemeente Drechterland. 
 
Overal in het land organiseren mensen leuke evenementen om samen hun straat of buurt schoon te houden. Want, in een schone omgeving, is het prettiger wonen. Het signaal dat van dergelijke acties uitgaat is groot, maar wanneer meerdere partijen hun krachten bundelen, wordt het bereik nog groter. Helpt u ook mee? Kijk voor meer informatie op www.supportervanschoon.nl. of www.nederlandschoon.nl

infoavond "MIJN KIND OP INTERNET" online veiligheid en groepdruk

Datum: woensdagavond 4 april 2018

Tijdstip: 19:30 tot 21:00 uur

Halt verzorgt voorlichtingen voor leerlingen in het basis onderwijs. De voorlichtingen zijn - naast kennisoverdracht - gericht op bewustwording. Halt maakt leerlingen bewust van hun keuzes rond (jeugd)criminaliteit, de gevolgen daarvan en hun eigen verantwoordelijkheid voor die gevolgen. De ouderbijeenkomsten bevatten altijd een inhoudelijk gedeelte, waarin we ingaan op het thema en op de voorlichting die hun kind heeft gekregen. Een belangrijk onderdeel van de ouderbijeenkomst is dat ouders met elkaar in gesprek gaan en ervaringen uitwisselen. Daarom willen we u uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp, onder begeleiding van Stichting Halt.

Online veiligheid en groepsdruk. Ook in de online wereld worden strafbare feiten gepleegd. Vooral jongeren hebben niet altijd door waar hun digitale acties toe kunnen leiden. Soms lijkt iets onschuldig maar heeft het grote gevolgen en kan het zelfs strafbaar zijn. Jongeren op deze leeftijd zijn extra gevoelig voor groepsdruk. 75% van de jeugdcriminaliteit wordt gepleegd in groepsverband of onder invloed van groepsdruk.

Tijdens de bijeenkomst geeft de Halt-medewerker toelichting waarom. Ook vertelt de medewerker over verschillende opvoedvaardigheden. Het doel van de bijeenkomst is met elkaar in gesprek gaan over opvoedvaardigheden en hoe u deze kunt toepassen om uw kind weerbaarder te maken. Denk daarbij aan vragen als: 'Hoe ga ik in gesprek met mijn kind?' en 'Hoe houd ik toezicht?'.

Deze activiteit heeft een gratis karakter, reserveren is niet nodig
Doelgroep: ouders en verzorgers
Locatie: Reigersnest Nachtegaalstraat 1 Hoogkarspel
Georganiseerd door Brede School de Paraplu, Halt en gemeente Drechterland.

Kleuterdans / ADV op basisschool Meester Spigt

De Brede School programmeert ook onder schooltijd! Docent Phyllis Kneefel van De Blauwe Schuit laat je lekker even uitleven en plezier hebben in de les. De les is speciaal bedoeld voor jonge kinderen uit de onderbouw en is geheel aan hun leeftijd en behoeftes ingedeeld. De kinderen leren met anderen samen te werken, te ontdekken, zichzelf te uiten in beweging en proeven van de drie basis dansstijlen. ADV staat voor Algemene Dansante Vorming en is voor kinderen de leukste en veiligste manier om met dans en beweging in aanraking te komen. Je werkt naar een leuke eindpresentatie. Wanneer: periode maart/april 2018. Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de Blauwe Schuit

Textiel lessen op 't Kerspel en 't Skitteljacht

De Brede School programmeert ook onder schooltijd! Voor de bovenbouw start in maart 2018 handwerken op basisscholen 't  het Kerspel en 't Skitteljacht. In 5 weken leer je samen met je klas de fijne kneepjes van hardwerkenen onder leiding van docente Gretie Stelling van de Blauwe Schuit. Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de Blauwe Schuit

Drama lessen op het Kerspel

De Brede School programmeert ook onder schooltijd! In maart/april zijn er voor de groepen 7/8 van basisschool 't kerspel weer Dramalessen onder leiding van Phyllis Kneefel. Aan de slag met theater, beweging en zang. Je werkt samen met anderen en leert de basis. Er wordt samen met jou aan een kleine eindpresentatie gewerkt. Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de Blauwe Schuit

Theaterstuk "Roadtripping"door theatergroep the passengers

Vol trots presenteren wij theaterstuk "Road Tripping" een educatieve voorstelling  voor de groep 8 leerlingen van alle basisscholen uit de Gemeente Drechterland. Tijdens deze interactieve voorstelling krijg je mee hoe theatergroep  "de Passengers" taboes doorbreekt in een prachtige voorstelling over vijf vrienden op een spannende Roadtrip naar volwassenheid. 
 
De volgende onderwerpen worden aan de orde gebracht: pesten, discriminatie, drugs, geweld en homoseksualiteit. De voorstelling laat zien hoe je door het delen van je problemen je verbonden kunt voelen met de mensen om je heen en je er niet alleen voor staat. Deze voorstelling en het bijbehorende nazorgtraject wordt georganiseerd vanuit Jeugdwerk Drechterland.
 
voorsteling voor Roelof van Wienesse, Jan Luijken school en het Padland op donderdag 24 mei om 09:30 tot 11:00 uur
Locatie: Dorpshuis Het Centrum, Twijver 66 in  Venhuizen.
 
Voorsteling voor 't Kerspel, 't Skitteljacht, MR. Spigtschool, westwoud en pancratius op donderdag 24 mei om 13:30 tot 15:00 uur
Locatie: Reigersnest, Nachtegaalstraat 1 in Hoogkarspel

Nieuwe keyboards voor de muzieklessen

Muziekleraar Pieter Chattellon geeft via de Brede School al een aantal jaar muziekonderwijs op de Mr. Spigtschool en 't Kerspel. Dit seizoen kan ook 't Skitteljacht starten met muziekonderwijs. Pieter Chattellon is begonnen in 1983 via Muziekschool SOW en Gerard Boedijn als saxofoonleraar. Op dit moment geeft hij kinderen van zowel de onder als bovenbouw les onder schooltijd. In januari 2017 gaat Pieter verder met de wekelijkse lessen onder schooltijd op basisschool 't Skitteljacht. Verwacht het komende schooljaar leuke muzikale projecten onder schooltijd op 't Skitteljacht. Ook hebben we in 2017 geinvesteerd in nieuwe keyboard voor de muzieklessen van Pieter!